Vállalati gépjárművek költségkezelése

Cégautó- hatékonyan

A vállalati gépjárművek nélkülözhetetlen eszközök a cégek számára, így a HelloCompany is nagy hangsúlyt fektet a gépjárművek hatékony kezelésére.

A vállalati járműparkot három fő kategóriába sorolhatjuk tulajdonjog szerint:

  • A vállalat saját tulajdonában lévő gépjárművek, beleértve a lízingelt vagy hitelből finanszírozott autókat is.
  • A vállalat által használt járművek, amelyek a vállalat tulajdonosaihoz vagy vezetőihez tartoznak.
  • A vállalat által használt, de külső bérbeadó cégek tulajdonában álló gépjárművek.
business-meeting-PHW694U.jpg

Amennyiben a vállalat külső szolgáltatótól bérel gépjárművet, a költségek elszámolása a bérleti szerződésben foglaltak szerint történik. A professzionális gépjármű-bérbeadók ügyfélközpontú megoldásokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik a költségek széles körű elszámolását, és általában ÁFA-t tartalmazó számlát állítanak ki a teljes szolgáltatásról.

Tudnivalók a cégautóról

Amennyiben a vállalat haszongépjárművekről van szó, az üzemanyag ÁFÁ-ja, a karbantartási és egyéb üzemeltetési költségek, valamint az autópálya- és parkolási díjak (amelyek nem tartalmaznak ÁFÁ-t) szintén elszámolhatók. A haszongépjárművekre nem vonatkozik cégautóadó-fizetési kötelezettség.

A vállalat tulajdonában lévő személygépjárművek esetén cégautóadó fizetési kötelezettség áll fenn, azonban ez lehetővé teszi a fent említett költségek elszámolását.

A HelloCompany azt javasolja a céges autók használóinak, hogy az üzemanyag-vásárlások alkalmával kérjék a rendszám feltüntetését a számlán, mivel az adóhatóságok ellenőrzése során ez hiányosságként értékelhető.

Amikor a vállalat tulajdonosai, vezető tisztségviselői vagy munkavállalói saját személygépjárművüket használják céges célokra, a költségtérítést kiküldetési rendelvény és útnyilvántartás alapján számolhatják el. Ebben az esetben a költségelszámoláshoz nem szükséges üzemanyag-számla. A pontos eljárásokhoz és szabályokhoz a NAV hivatalos weboldalán található információk nyújtanak segítséget.