segítség
Adóellenőrzéseknél

Segítség adóellenőrzésnél cégeknek

A HelloCompany csapata készen áll, hogy védje Ügyfeleink jogait, minden hatóság előtt.

Mit jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által végzett adóellenőrzés?

Az adóellenőrzés vagy adóvizsgálat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által végzett tevékenység, amely az adótörvények és egyéb jogszabályok szerinti kötelezettségek betartásának ellenőrzését és szükség esetén azok teljesítésének elősegítését foglalja magába.

Az ellenőrzés folyamatában az adóhatóság köteles tisztázni és szükség esetén bizonyítani a tényállást, kivéve, ha a törvény az adózóra ruházza ezt a feladatot. Az adózók kiválasztása az ellenőrzésre egy kockázatelemzésen alapuló rendszer segítségével történik. A NAV ebben a folyamatban az adatbázisaiban található információkat elemezve értékeli az adózókat és kategorizálja őket, azonosítva azokat, amelyek potenciálisan ellenőrzés alá eshetnek.

Az adóellenőrzés két fő szempont szerint zajlik: az érintett adónem és az ellenőrzött időszak tekintetében. A vizsgálat során az adóhivatal munkatársai a benyújtott bevallások, számlák és egyéb bizonylatok hitelességét, azok tartalmát, valamint az adózási törvényeknek való megfelelést ellenőrzik.

Milyen esetekben szokott gyakran előfordulni adóellenőrzés?

cropped-view-of-business-partners-shaking-hands-an-SUBGQMC.jpg

Miért érdemes minket választani adóellenőrzés esetén?

A Hellocompany szakértői csapata adóhivatali és ügyvédi tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyrehatóan megértsük az Adóhivatal működését, valamint az ügyvédi és könyvelői szolgáltatások területét. Többféle adóügyben szerzett kiterjedt tapasztalatunkkal hatékonyan képviseljük ügyfeleinket adóellenőrzések során.

A Hellocompany szakértői csapata adóhivatali és ügyvédi tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyrehatóan megértsük az Adóhivatal működését, valamint az ügyvédi és könyvelői szolgáltatások területét. Többféle adóügyben szerzett kiterjedt tapasztalatunkkal hatékonyan képviseljük ügyfeleinket adóellenőrzések során.

Amennyiben nem előzte meg jogkövetési vizsgálat az adóellenőrzést, az adóhatóság általában az alábbi helyzetekben hajt végre ellenőrzést:

  • Amikor egy partner az értékesítési láncban szabálytalanul működik, amit egy másik ellenőrzés során fedeztek fel.
  • Ha a vállalkozás tevékenységi köre kockázatosnak minősül az adóhatóság szerint, különösen láncügyletek esetében.
  • Ha kontrolladatok, például nemzetközi információcsere vagy társhatósági megkeresések alapján valószínű a társaság mulasztása.

Továbbá az adóellenőrzés az alábbi okokból is megtörténhet:

  • Az adózó adóbevallásának hiánya vagy megléte.
  • Magas és rövid lejáratú kötelezettségek esetében, mint például tagi kölcsönök, amelyek bizonyos adókötelezettségek ellenőrzését vonhatják maguk után, vagy akár vagyonosodási vizsgálatot is indíthatnak.
  • Amennyiben a vállalkozás folyamatosan váltja székhelyét vagy adózási területét.
  • Induló vállalkozásoknál, ha szokatlanul magas árbevétel mellett alacsony nyereség vagy veszteség keletkezik.
  • Korábbi adóellenőrzések adatai vagy partnercég adóvizsgálatai alapján.
  • Amikor kevés vagy egyáltalán nincs munkavállaló, de a cég magas árbevételt ér el.

Fontos megjegyezni, hogy ha egy cég nem szerepel a fenti listán, az nem jelenti azt, hogy elkerüli az ellenőrzést. Az adóhatóság folyamatosan frissíti az ellenőrzéseinek irányelveit és azokat a tevékenységi köröket, amelyeket különösen kockázatosnak ítél meg. Ezenfelül az adóellenőrzés magánszemélyeknél is előfordulhat.

 

A Hellocompany-nál tisztában vagyunk az adóellenőrzési eljárás során rendelkezésre álló jogokkal és lehetőségekkel, és ezeket maximálisan kihasználva képviseljük ügyfeleinket az Adóhatóság előtt.

Gondosan válogatjuk ki és nyújtjuk be azokat a dokumentumokat és nyilatkozatokat, amelyek az ügyfeleink érdekeit szolgálják, és kedvezően befolyásolják az adóellenőrzés kimenetelét.
Szakértői tudásunk és a rendelkezésre álló információk alapján pontosan fel tudjuk mérni, hogy egy adott adóellenőrzés mennyire valószínű, hogy adómegállapításhoz vezet.

Bár minden tőlünk telhetőt megteszünk az ilyen helyzetek elkerülése érdekében, ha ez elkerülhetetlen, tanácsot adunk a legmegfelelőbb lépésekre az adóvizsgálat lezárását követően is.