Tagi kölcsönök kezelése

Hogy jön létre a tagi kölcsön

Amikor egy vállalat minimális alaptőkével jön létre, gyakran előfordul, hogy a kezdeti tőke hamar elfogy, és a fennmaradó üzemeltetési költségeket a könyvelők gyakran „tagi kölcsön” formájában, előzetes konzultáció nélkül egészítik ki.

A HelloCompany-nál tisztában vagyunk a tagi kölcsönökkel kapcsolatos kihívásokkal.

Egyrészt, a tulajdonosok már adózott pénzüket fektetik be a vállalkozásba, amit elméletben adómentesen vissza is kaphatnának. Azonban óvatosan kell eljárni, mivel az adóhatóságok fokozottan ellenőrzik, hogy a minimálbérre bejelentett tagok hogyan tudnak jelentős összegeket kölcsönként befizetni. Másrészt, a könyvelési gyakorlatban ezek a kölcsönök rövid lejáratúak, tehát egy éven belül vissza kell fizetni őket. Amennyiben ez nem történik meg, az ügyvezetésnek intézkednie kell a könyvelés átvezetéséről a rövid lejáratú kötelezettségek közül a hosszú lejáratú kötelezettségek közé, amihez írásos dokumentáció szükséges – ez azonban gyakran elmarad.

tagi-kolcson

A HelloCompany-nál készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk a végelszámolás folyamatában is, ahol a tagi kölcsönök kezelése különösen bonyolult lehet. Ügyvédeink és könyvvizsgálóink szakértelmével támogatjuk azokat, akik bíznak bennünk, és ránk hagyják cégük végelszámolásának lebonyolítását.

A tagi kölcsön fontosabb mint hinné

A HelloCompany-nál hangsúlyozzuk, hogy a tagi kölcsön nemcsak könyvelési, hanem jogi szempontból is komoly felelősséggel jár. Ha a társaság hitelfelvételre, vagy akár a tevékenység befejezésére készül, a tagi kölcsön akadályt jelenthet. Ebben az esetben a tagoknak le kellene mondaniuk a kölcsönről, ami sajnos adóköteles tevékenység, még ha saját befizetésükről van szó is.

Tudatában vagyunk annak is, hogy sokan a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) minimális törzstőkéjét kihasználva alapítanak céget, anélkül, hogy elegendő forrást biztosítanának a vállalkozás zökkenőmentes indulásához. A tagi kölcsön nem a legjobb megoldás a finanszírozási hiány pótlására.